Fra Forventning til Forvandling

FORVANDLENDE FOREDRAG

Sådan skaber du et transformerende foredrag.

Del 1.

Du har sikkert lige som jeg, oplevet forskellige foredrag. Nogle af oplevelserne har du glemt, nogle står ganske klart i din erindring, og måske er der også et foredrag, som på en eller anden måde forandrede dit liv.

I denne artikel vil jeg skrive om transformerende foredrag – eller forvandlende foredrag. Hvis du er foredragsholder, er det det ultimative mål for dig. For publikum er det de kosteligste oplevelser.

Screen Shot 2014-06-27 at 12.06.27Da jeg for nogle år siden begynte at holde foredrag, besluttede jeg mig for at finde ud hvordan de bedste foredragsholdere gjorde tingene. Jeg studerede og analyserede over hundrede danske og internationale foredrag. Hvor andre sad og noterede på foredragene, sad jeg og krydsede af på skeamer jeg havde opfundet. Jeg kunne se spændende mønstre på hvad der virkede og hvad der ikke virkede. Altid kunne man finde mig ca midt i salen helt ude til siden. Så kunne jeg både se foredragsholderen, og hvordan publikum modtog det der foregik på scenen. Jeg lærte uendeligt mange ting.

Senere mødte jeg nogle af de ypperste transformerende og spirituelle lærere. Jeg forstod at foredrag ikke blot kunne inspirere og motivere mennesker, men også har potentiale til at forvandle.

Formidlerens dharma.
Vi har alle vores opgave som formidler og som foredragsholder – og vi er alle på vej. De fineste, saftige, farvestrålende og livgivende appelsiner var en gang kun var et frø som lå nede i mørk jord. Senere blev det en lille spire, så et lille træ, så et voksent træ og til sidst kom der fantastiske frugter frem på dets grene.

Det samme kunne være din vej. Du mærkede ‘kaldet’ til at være foredragsholder. Det er frøet. Uanset hvor du er i din udvikling, ligger der så stort et potentiale i dig. Når du kan mærke lyst til at strække dig ud mod noget mere og større, så er det fordi det er det er noget som ligger i dit foredrags-DNA. Det er din dharma – din livsopgave – som kalder på dig.

Kan alle komme til at holde transformerende foredrag?
Ja, hvis det ligger i dig. Hvordan kan du så vide det? Hvis du er tiltrukket af det, så ved du at det er dig. Hvis du mærker at din sjæl kommer i svingninger når du tænker på det. Du mærker den rene jublende glæde og en længsel efter at kunne formidle ord som forandrer livet for dem som hører dig. Hvis du har det sådan, behøver du ikke være i tvivl mere. Det er en del af dit potentiale.

I et forvandlende foredrag tager du publikum med på en rejse som i sidste ende kan få konkret betydning for deres liv.

Du er deres vejsviser og leder på rejsen. I mødet med dig får de klarhed og håb, og kontakt med sin egen styrke.

Stimuler dem intellektuelt!
De fleste foredragsholdere fokuserer mest på den intellektuelle del. Næsten al forberedelse handler om at få givet mest mulig viden og få den forklaret på en god måde. Det er ikke en dårlig intention. Ny viden er en vigtig del af et foredrag. Det er bare ikke nok. Aldrig nogensinde før har vi haft så nem tilgang til alverdens viden. Du har det hele i din lomme. En diskussion og pludselig sidder en med sin smartphone og googler hvem der har ret. Viden er simpelthen ikke så værdifuldt i sig selv som det en gang var. Vi hører, ser og læser så meget ny viden, nye undersøgelser og statistikker og vi bliver lidt immune for dem.

Hvor tit har du ikke hørt om noget du kunne spise som kunne forlænge din levealder med flere år eller gøre din helse meget bedre – og alligevel har du ikke ændret på noget?

Viden i sig selv er ofte ikke nok til at forandre vores liv.

Pointen er dog ikke at det er unødvendig i et foredrag. Tvert i mod. I nogle sammenhænge er det selvfølgelig en meget vigtig del af foredraget. Dog tager det ofte for meget fokus i forberedelserne til foredraget. Ny viden er blot én lille del i et succesfuldt foredrag.

Engager dem emotionelt!
Alle sportstrænere ved, at skal man få ordentlig gang i noget, er det ikke nok at fortælle hvordan ting skal gøres. Der må et emotionelt engagement til.

Dine historier, eksempler og ikke mindst din evne til at perspektivere din viden, kan åbne op for helt nye rum i dit publikum. De kan se at det du taler om bliver betydningsfuldt for deres liv.

Den nye viden er ikke mere kun en intellektuel øvelse – de bliver engageret i dette nye som de hører. Noget indeni blev vækket. Dygtige motivatorer og inspiratorer har forstået denne del er en naturlig og og betyningsfuld drivkraft i menneskers liv. Når de lægger denne dimension til i sin formidling, rykker de også op en division som foredragsholdere.

Væk dem spirituelt!
Virkelig transformation foregår hverken når man bliver stimuleret intellektuelt eller engageret emotionelt. Nogle mennesker formår at tale til de dybere lag i vores bevidsthed, så der sker en stor forvandling. Man oplever dem, og man går hjem forvandlet. Ting som før var umulige, er nu blevet mulige. Det som var tungt, er nærmest taget væk. Det er en transcenderende oplevelse. Man er ikke bare blevet inspireret, men man kan mærke at der er sket noget indeni. Det er de største oplevelser man kan ha i mødet med en formidler. Hvor man på det intellektuelle og emotionelle plan kan forberede og planlægge sin formidling, er det anderledes her.

Hvis du ønsker at blive en formidler som kan vække spirituelt, så er det graden af det indre arbejde som har den største betydning.

Dybden i det indre arbejdet og dit nærvær sammen med publikum muliggør denne transcenderende oplevelse. Kombinerer du dette med en god forståelse af formidling, så kan du give dit publikum de største gaver.

*   *   *   *   *

Vil du lære mere? Her er kurser og forløb for foredragsholdere og formidlere som vil tage det næste skridt:

Skriv dit Forvandlende Foredrag i Århus
Skriv dit Forvandlende Foredrag i København

4-Day Deep Work i Alicante

Flere: Alle events

 

Læs også: Forvandlende Foredrag 2 – de 6 vigtige faser i foredraget